1. Kalitelnost
Někdy se nazývá zakalitelnost
Jedná se o schopnost oceli dosáhnout kalneím zvýšení tvrdosti
Nejvyšší dosažitelná tvrdost oceli po kalení závisí především na obsahu uhlíku
Ocel s 50% martenzitu ve středu součásti se považuje za zakalnou (v praxi), hlavně u konstrukčních ocelí
Při nízkém obsahu uhlíku se nedosáhne vysoké tvrdosti
Dobře kalitelné oceli: Nelegované oceli obsahující více než 0,35% uhlíku
Nezakalitelné oceli: Nelegované oceli s méně než 0,2% uhlíku
U legovaných ocelí: Hranice obsahu uhlíku posunuta k nižším hodnotám
- Tvrdost martenzitu již mnoho nestoupá, zvyšuje-li se obsah uhlíku nad eutektoidní obsah (nad 0,8 C)
- Nejvyšší tvrdost martenzitu bývá 950 HV/66 HRC
- Ostatní prvky mají na tvrdost po kalení jen nepatrný vliv, pouze prvky karbidotvorné (chrom,
wolfram) mohou přispívat ke zvýšení tvdrosti
2. Prokalitelnost
Schopnost oceli dosáhnout po kalení v určité hloubce pod povrchem tvrdosti odpovídající kalitelnosti dané oceli při 50% martenzitu ve struktuře
Závisí na tvaru diagramu ARA (čím bude delší inkubační doba, tím větší hloubky zakalené vrstvy dostaneme při stejné rychlosti ochlazení ->Rychlost ochlazování předmětu na jeho povrchu je dána kalicím prostředím jak rychle je schopno odnímat teplo z jeho povrchu a naproti je rychlost ochlazování uvnitř průřezuv určitých vzdálenostech od povrchu dány teplotní vodivostí oceli a teplotním rozdílem mezi daným místem a povrchem)
Na tvar digramu ARA mají velký vliv legovací prvky -> budou určovat prokalitelnost oceli
Veškeré prvky, s vyjímkou kobaltu, které se v austenitu rozpouští, zpomalují jeho rozpad, prodlužují inkubační dobu a posunují rozpadové křivky doprava k delším časům -> Snižují kritickou rychlost ochlazování
Legovanou ocel volíme zpravidla tam, kde potřebujeme prokalit větší průřezy než dovoluje nelegovaná ocel, která umožňuje prokalit průřez 25 až 30 mm při kalení do vody
Na prokalitelnost má ještě značný vliv velikosti austenitického zrna
- Čím bude zrno jemnější, tím bude vyšší kritická rychlost ochlazování
- Prokalitelnost nelze zvětšovat zvětšováním velikosti zrna, protože by se zhoršily mechanické vlastnost, zejména vrubová houževnatost
Žádné komentáře:
Okomentovat