Ochlazovací rychlosti jsou v praxi větší než předpokládá rovnovážný diagram -> brždění difuzních pochodů -> slitiny se nachází v nestabilním stavu
Často uvádíme slitiny do nestabilního stavu pro jeho výhodné vlastnosti -> Při rychlosti ochlazování nad kritickou rychlostí lze potlačit difuzní pochody
Vliv rychlosti ochlazování na segregaci
Při normální teplotě se slitina skládá ze směsi a a b
Ohřejeme-li slitinu znovu nad segregační čáru a ponecháme-li ji na této teplotě dostatečně dlouho, vznikne tuhý roztok se všemi jeho vlastnostmi (houževnatost, tvárnost při malé pevnosti)
Pokud nyní prudce ochladíme tak, že potlačíme segregaci zachová se i za normální teploty tuhý roztok -> Roztok je nestabilní, protože obsahuje rozpuštěnou fázi b (podle diagramu je jí nasycen) -> Přesycený tuhý roztok, který má vlastnosti původního roztoku
Nejměkčí měď se získá: Po ohřevu na žíhací teplotu se prudce ochladí ve vodě
- Čistá technická měď obsahuje nepatrné množství nečistot, které při ochlazování vytvářejí segregáty -> Zvýšení tvrdosti
- Prudkým ochlazením jsme potlačili segregaci a dostali měď, která je přesyceným tuhým roztokem -> Malá pevnost a tvrdost, ale velká tvárnost
Vliv rychlosti ochlazování na rozpad austenitu
Rozpad austenitu má největší význam na kalení a zušlechťování ocelí
Kalit lze i některé neželezné slitiny u nichž je rovnovážný diagram podobný jako u oceli
- Chrom - mangan
- Měď - mangan
Rozpad austenitu lze realizovat dvěma způsoby
a) Izotermický rozpad austenitu: Slitina se ohřeje do oblasti austenitu, ponechá se na této teplotě tak dlouho, dokud neproběhne úplná austenitizace a pak se prudce ochladí (teoreticky nekonečně velkou ochlazovací rychlostí) na určitou teplotu, která se konstantně udržuje a sleduje se rozpad austenitu v závislosti na čase
b) Anizotermický rozpad austenitu: Slitina se z austenitizační teploty plynule ochlazuje (v praxi nejčastější) a sleduje se průběh rozpadu
Austenit je stabilní: Při teplotách nad Ac1
Austenit je nestabilní: Při nižších teplotách než Ac1 -> Může se rozpadat na nové fáze (které jsou při dané teplotě stabilnější)
Žádné komentáře:
Okomentovat