Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4 TECHNICKÉ KRESLENÍ

Technické kreslení je základní součástí odborného vzdělání, které vznikalo na základě požadavků z výrobní sféry. Správný technický výkres je jednoznačným, komunikačním prostředkem mezi konstruktérem a dělníkem. V technickém kreslení musíme striktně vycházet ze závazných norem. Ostatní normy (např. podnikové) musí vycházet z mezinárodních norem ISO (mezinárodní normalizační společnost).

Úkoly technického kreslení
  • Rozvíjet prostorovou představivost

  • Vytvářet asociaci mezi tvarem a jeho zobrazení včetně okótování a všem předpisům (např. přesnosti)

  • Získat dovednost číst a kreslit technické výkresy či schémata
Materiální prostředky

Rýsovací deska
Slouží jako podložka pro kreslení technických výkresů. Je vyrobená z laťovky ve velikostech označených jako: A1 (rozměr 1000x710), A2 (rozměr 710x500 mm), A3 (rozměr (530x400 mm), A4 (rozměr 400 x 300 mm).

Příložník
Slouží jako základní pravítko ke kreslení vodorovných přímek a k přesnému vedení trojúhelníků.
Trojúhelník
Pro kreslení je nejvhodnější průhledný vrstvený z plastů v provedení rovnoramenném (s úhly 90° a 2x 45°) nebo nerovnoramenném (s úhly 90°, 60°, 30°)

Pravítko
Určeno k volnému kreslení přímek nebo k měření délek úseček.

Křivítko
Umožňuje kreslení kruhových oblouků a různých křivek. Je většinou vyrobené jako pevné z průsvitných plastů nebo jako ohebné plastické křivítko označené jako Logarex.

Šablony
Usnadňují popisování technických výkresů nebo napomáhají kreslení některých grafických prvků (např. hlavy šroubů, technické písmo, kruhové otvory, atd).

Úhloměr
Určen ke grafickému vynášení úhlů, obvykle je proveden jako půlkruhový s dělením 180°

Kružidlo
Používá se při kreslení kružnic nebo kruhových oblouků, velkých poloměrů, při konstrukci základních geometrických obrazců.

Nulátko
Kružidlo, které kreslí kružnice o poloměru menších než 5 mm.

Vytahovací pera
Jsou určená ke kreslení tuší. Nejvhodnější jsou pera v tužkovém provedení např. značky Centograf, Staedtler, Faber-Castell. Méně používaná jsou pera trubičková, kdy se jednotlivé násady nasazovali na násadové pero.

Nástavec
Slouží k sestrojování kružnic. Zasazuje se do kružítka místo držáku s tuhou. Dle provedení o něj lze uchytit tužku či zašroubovat vytahovací pero.

Tuš
Slouží jako náplň do vytahovacích per. Dodává se v kapátkách s bílým potiskem (např. Centograf)

Stěrací pryž (guma)
Používá se k odstranění nakreslených čar tužkou nebo k odstranění nečistot z kreslícího papíru. Nejvhodnější je pryž z plastů (např. Eraser 4770). Pro rozsáhlejší opravy technických výkresů kreslených na průsvitném papíře se vedle obyčejné žiletky osvědčují i škrabátka se štětečkem ze skleněných vláknem (např. KIN Black Start 5553).

Rýsovací papír
V technickém kreslení má využití jak kladívkový rýsovací papír (bílý), tak papír průsvitný (pauzovací).

Rýsovací stoly
Speciální zařízení pro kreslení výkresů. Dříve používané stoly s pantografem jsou dnes nahrazeny stoly s příčným i podélným posuvem jednotek.

Tužky
Pro technické kreslení je nejvhodnější "mikrotužky", popř. padají mikrotužky s hrotítkem. Tuhy do nich používané jsou dvojího provedení - měkké, určené pro kreslení a vytahování obrysových čar (označení B, HB, F) a tvrdé sloužící zpravidla pro kreslení os, vynášecích čar a kót (označení H, 2H, 3H).



Veškeré kreslící pomůcky udržujeme v neustálé čistotě (špiní výkres) a v dobrém technickém stavu (znesnadňují konstruování).

Žádné komentáře:

Okomentovat