Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3.2.1.1.2.5 PRODUKTY VYSOKÉ PECE

Zavážka ve vysoké peci postupně klesá dolů, stýká se s plyny proudící ze zdola nahorů, mění se skupenství i chemické složení. Výsledkem této činnosti jsou produkty vysoké pece.

Vytavené surové železo (na dně nístěje), nad ním tekutá struska a vysokopecní (kychtový) plyn odváděný sazebnou.


Surové železo

Surové železo se odpichuje (vypouští) v intervalech 3 až 6 hodin. V podstatě jde o roztok železa a uhlíku, který ještě obsahuje mangan, fosfor, síru i některé další prvky.

Složení vyrobeného surového železa záleží na složení vsázky, ale i na chodu vysoké pece a řídí se dalším použitím surového železa.

Surové železo dělíme na ocelárenské a slévárenské.

Obvykle má surové železo 3 až 4 % uhlíku. To způsobuje, že není kujné a lze ho pouze slévat.


Ocelárenské surové železo

Asi 90 % produkce surového železa se zpracovává v ocelárnách.

Surové železo se do nich dováží v roztaveném stavu v pojízdných pánvích.


Slévárenské surové železo

Surová železa, které jsou určeny pro slévárny šedé litiny a ocelárenská železa, která jsou v jiném závodě se odlévají do "housek". Buď na licím poli před vysokou pecí do pískových otevřených forem nebo nověji na licích strojích do kovových forem.


Vysokopecní struska

Je to tavenina rudné hlušiny, struskotvorných přísad a popela z paliva.

Z vysoké pece vytéká kontinuálně nebo v kratších intervalech buď do pánve, nebo se pouští do žlabu s tekoucí vodou, v níž se rozpadá na písek. Tak vzniká granulovaná neboli zrnitá struska.

Vysokopecní struska slouží k výrobě některých druhů cementů, cihel, dlažebních kostek, struskové vlny, a jiných nebo se vyváží na odval.

Zpracovávání strusky se věnuje značná pozornost a stále se studují nové možnosti jejího praktického využití.


Vysokopecní plyn

Je cenné palivo. Kromě dusíku a oxidu uhličitého (CO2) obsahuje i vyhřátý oxid uhelnatý (CO) a vodík. Po odstranění prachu a vodní páry se ho (částečně) využije především u pece samé k předehřívání vzduchu (větru) a jako paliva buď pro spalovací motory pohánějící pístová dmýchadla nebo k vytápění parních kotlů pro turbíny pohánějící odstředivá dmýchadla.

Zbytek vysokopecního plynu (asi 60 %) slouží k výrobě elektrické energie a jako topný plyn v přidružených ocelárnách, koksovnách, válcovnách a kovárnách.

Žádné komentáře:

Okomentovat