Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3.2.1.1.2.3 VYSOKÁ PEC

Téměř všechno surové železo co se vyrábí se taví ve vysokých pecích.

Vysoká pec pracuje nepřetržitě (kontinuálně) do té doby dokud vydrží trvanlivost žárovzdorné vyzdívky (až 10 a více let.)

Moderní vysoké pece vytaví denně přes 2 000 tun surového železa a spotřebují na to asi 3x více surovin

Vysoká pec se podobá dvěma komolým kuželům postaveným na sebe základnami.

Horní část vysoké pece se nazývá šachta (je kuželová, protože vsázka nabývá na objemu a při válcovité šachtě by mohla uvíznout)

Zarážka v dolní polovině vysoké pece se opět zužuje (protože objem vsázky se zmenšuje)

Podstava je nejspodnější část vysoké pece a nachází se v ní válcovitá nístěj (shromažďuje se v ní vytavené surové železo)

Celá vysoká pec je obložená šamotovými cihlami.

Spodní část pece (zarážka a nístěj) má ocelový pancíř, který je po venkovní straně neustále chlazen proudem studené vody, aby zdivo tolik netrpělo vysokým žárem žárem (bývá zde teplota až 2 000 °C). Ve spodní části vysoké pece je zaústěno 8 až 16 výfučen, kterými se do pece z větrovodů vhání ohřátý vzduch.

Pod výfučnami (asi o 30 až 40 cm níže) se nachází otvor na odpich strusky, kterým nepřetržitě vytéká z pece struska.

Surové železo se vypouští odpichovým otvorem umístěným až na dně nístěje.

Vysoká pec se zaváží shora sazebnou vsázkami, tj. směsí rudy, koksu a struskotvorných přísad. Vysoká pec je nahoře uzavřená ocelovým kychtovým uzávěrem, který zabraňuje úniku plynů. Používají se dvojité uzávěry se dvěma kužely (zvony). Zavážka na sypaná na uzávěr klesne otevřením horního kužele na uzavřený dolní kužel a teprve po uzavření horního kužele se otevře spodní kužel a pustí zavážku do pece.

Doba prosázení (průtavní doba), čili doba než zavážka projde pecí trvá 9 až 12 hodin závisí na druhu rud, koksu, dmýchání vzduchu, druhu vyrobeného surového železa, atd.

K vysoké peci ještě náleží množství strojů, zařízení, mechanismů, nástrojů, přístrojů, atd.


Žádné komentáře:

Okomentovat